*چکیده*:
مطالبی که در این رساله ارائه گردیده به شرح زیر است:
در ابتدا بستر طرح به همراه خصوصیات منطقه ای مطرح شده است که در طراحی هر
مجموعه ای در ابتداباید بسترآن راشناخت.این مطالعات اولیه شامل مختصات
جغرافیایی ،طراحی براساس اقلیم ، جهت گیری مناسب ، مصالح مناسب می
باشد.البته تاریخچه شهر در دوره های مختلف نیز بررسی شده است.
مرحله بعدی شامل تمامی اطلاعات درمورد موزه وموزه داری می باشد.به تاریخچه
موزه درجهان وایران،انواع موزه،معماری آن وسایرویژگیهای موزه پرداخته شده
است.
در مرحله بعد آب با تمام خصوصیاتش بررسی می شود : فرمول آن ، آب درمقیاس
جهان وایران ،انواع منابع آبی وبه بررسی چند نمونه از بناهای ایران قدیم
میپردازیم.دراین فصل در مورد آبزیان وآکواریوم نیز صحبت می شود.
مرحله بعدی درمورد معماری وطبیعت بحث می کند.طراحی پارکها و باغ ها بررسی می شود .
استانداردها و موازین طراحی مرحله بعد می باشند . درادامه شرایط نگهداری ومراقبت ازباغ موزه مطرح می شود.
در مرحله بعد به منظور اینکه مطالب ذکر شده در فصول قبل واضح تر و کارا تر
باشند به بررسی چند نمونه موفق در ایران وسایر کشورها پرداخته شده است.
پس از تمام این مطالعات مقدمات طراحی فراهم گردید وموقعیت سایت ومسیرها وسایر شرایط سایت بررسی وزمینه طراحی فراهم شد.
درفصل آخر نیز طرح پیشنهادی وسازه مورد نظر معرفی شده است.
فهرست مطالب شماره صفحه
پیشگفتار 1
فصل اول:
کلیات موضوع 2
-1-1 خلاصه پروژه 3
-2-1 علت انتخاب موضوع وهدف پروژه 4
-3-1 علت انتخاب سایت 5
فصل دوم:
بررسی وشناخت عمومی منطقه وبستر طراحی 6
-1-2 شهر تهران 7
-1-1-2موقعیت طبیعی شهر تهران 7
طول وعرض جغرافیایی
-2-1-2 ویژگی های اقلیمی شهر تهران 7
ارتفاع از سطح دریا
منابع آب
میزان بارندگی
جهت باد
زلزله خیزی
شیب زمین
دما
تابش
-3-1-2 شرایط حرارتی در فضاهای آزاد 14
-4-1-2 شرایط حرارتی درفضاهای داخلی 15
-5-1-2 بوستانهای تهران 15
-6-1-2 جهت گیری ساختمان در رابطه با اقلیم 15
-7-1-2 فرم ساختمان دررابطه با اقلیم 16
-8-1-2 سایه بان 17
-9-1-2 مصالح ساختمانی 17
-10-1-2 توصیه های نمودار بیوکلیمائیک 18
-2-2 منطقه نیاوران 18
-1-2-2مختصات جغرافیایی 18
2-2-2- بافت منطقه 19
2-2-3- خیابانهایی اصلی 19
2-2-4- اماکن مذهبی، فرهنگی، ورزشی 19
-3-2 تاریخچه تهران 20
-1-3-2تهران در عصر ایلخانان مغول 20
-2-3-2تهران در عصر
پهلوی
20 -3-3-2 تهران در عصر
صفوی
21 -4-3-2 تهران در عصر
قاجار
22 -5-3-2 تولد شهر
سلطنتی 23
فصل سوم :
آشنایی با موزه 24
-1-3 معنای لغوی و اصطلاحی موزه 25
-2-3 تاریخچه موزه وموزه داری درجهان 25
موزه لوور پاریس
-3-3 تاریخچه موزه داری درایران 26
موزه ایران باستان
-4-3 انواع موزه 27
-5-3 ویژگیهای ساختمانی موزه 29
قابلیت گسترش و انعطاف پذیری
زیبا شناسی موزه
مکان قرار گیری ساختمان موزه
فضای سبز موزه
ایمنی وحفاظت موزه
-6-3 عوا مل موثر در یک موزه 31
تهویه
رطوبت
تاثیر رنگ
دما
مقاومت دربرابر حریق
نور وروشنایی
نور وروشنایی جانبی
-7-3 آکوستیک 34
تولید ، انتشار ، ارتعاش صوت
ضرورت آکوستیک در فضا
انعکاس صوت در اتاق
عایق سازی صوتی در اتاق
آکوستیک در طراحی سالن / سالن های بزرگ
آکوستیک در فضای داخلی سالن
فرم مناسب پلان
مصالح مناسب سقف ودیوارو درها
تمهیدات عملکردی
-8-3 نقش موزه ها 43
نقش تفریحی
نقش آموزشی
نقش علمی
نقش موزه در توسعه فرهنگی
-9-3 جایگاه موزه ها در فرهنگ توریست 44
-10-3 معماری موزه 44
-11-3 تئوری های جدید موزه سازی 45
-12-3 تاثیر بناهای اطراف بر استقرار موزه 47
-13-3 نحوه برقراری ارتباط با بازدیدکنندگان 47
-14-3 پاسخگویی به نیاز بازدیدکنندگان 48
-15-3 حفاظت و مراقبت از میراث فرهنگی 48
-1-15-3 حفاظت فیزیکی
-2-15-3 حفاظت فنی
فصل چهارم :
آب ماده ای شگفت انگیز 50
-1-4 فرمول شیمیایی آب 51
-2-4 کریستالهای آب 52
-3-4 اهمیت آب درزندگی 58
-4-4 آب درزندگی روزانه 59
-5-4 مصرف آشکار ونهان 59
-6-4 موقعیت جهانی آب 60
-7-4 وضعیت آبهای ایران 60
-8-4 آب شیرین 61
-9-4 گردش طبیعی آب 61
-10-4 حوضه آبریز 62
-11-4آبهای سطحی 63
-1-11-4 شبکه زهکشی
-2-11-4روش های زهکشی
-12-4 رودخانه 65
-13-4 سفره آبهای زیرزمینی 68
-14-4 چشمه 69
-15-4 قنات 71
قنات اهرستان
قنات دولت آباد
قنات های تهران
-16-4 چاه و آب انبار 74
آب انبار شش بادگیر یزد
آب انبار امیر چخماق یزد
آب انبار گلشن یزد
آب انبار ها در تهران
-17-4 یخچال 78
یخچال میبد
-18-4 آسیاب 79
آسیاب آبی تفت
آسیاب دومن هرمزگان
-19-4 آسیای بادی 81
-20-4 آلودگی آب 82
-21-4 روز جهانی آب 84
-22-4 بازی کودک با آب 86
-23-4 آب و فرهنگ ومذهب 89
-1-23-4 آناهیتا الهه نگهبان آب ایرانیان 89
معبد آناهیتا
-2-23-4 اهمیت آب درفرهنگ ایران دردوران اسلامی 92
-24-4
آکواریوم
93
طراحی آکواریوم
آکواریوم به عنوان یک سرگرمی
تجهیزات آکواریوم
آکواریوم های عمومی
-25-4 دنیای آبزیان 100
خصوصیات ماهیها
چگونگی حرکت ماهی ها
پرورش ماهی در اسطورههای ایرانی
-1-25-4 بی
مهرگان
102
اسفنج ها
کیسه تنان
نرم تنان
کرم های ریشی
نیم تاران
خارپوستان
-2-25-4 معرفی انواع ماهیان 104
فصل پنجم :
-1-5معماری
وطبیعت
117
-1-1-5 معماری اکولوژیک یا معماری سبز 118
-2-1-5 علم بیونیک 120
-3-1-5 معماری و پایداری 124
-4-1-5 معماری پایدار 126
-5-1-5 معماری ارگانیک 128
-2-5اصول ومبانی طراحی پارک ومحوطه 131
-1-2-5 اشکال و انواع پارک ها 131
-2-2-5 تشکیلات اداری 133
-3-2-5 تشکیلات ساختمانی 133
خیابانها
درب های ورود وخروج
پارکینگها
موزه ها
گلخانه وگرمخانه
-4-2-5 تشکیلات تزیینی 136
آب نما
برکه
طراحی کاشت گیاهان
گیاهان بومی
-5-2-5 تشکیلات رفاهی وتفریحی 141
رستوران ها
جایگاه موزیک
سرویس بهداشتی
سالن های سینما وتئاتر
نیمکت
زمین ورزشی
چراغ در طراحی
-6-2-5 انواع پله در فضای سبز 145
-7-2-5 اثرات فضای سبز 146
کاهش آلودگی صوتی
تولید اکسیژن وجذب دی اکسید کربن
کنترل ترافیک
زیبایی آفرینی
معماری شهرها
کنترل باد
ذخیره انرژی
کاهش دما و افزایش رطوبت نسبی
کاهش میزان سرب
-8-2-5 معرفی پارک معماری جین هوا 148
-3-5اصول ومبانی طراحی باغ 152
-1-3-5 تقسیم بندی باغهادرجهان 152
-2-3-5 نقشه های باغ های ایرانی 152
-3-3-5 ویژگی باغ ها 152
-4-3-5 شرایط محیطی احداث باغ 153
-5-3-5 باغهای ایرانی 155
باغهای هخامنشی
باغ های صفوی
باغ های قاجاری
باغ های پهلوی
-6-3-5طرح کالبدی باغ ایرانی 160
-7-3-5اصول طراحی باغ ایرانی 161
سلسله مراتب
تقارن
مرکزیت
ریتم
استقلال وتشخیص فضاها
تنوع در وحدت، وحدت در تنوع
-8-3-5الگوهای باغ های ایرانی 163
کوشک
کوشک باغ
باغ
-9-3-5پیوستگی در باغهای ایرانی 164
-10-3-5الگوی کلی کنار هم قرار گرفتن گیاهان 165
کاشت منفرد یا تأکیدی
کاشت درختان ردیفی یا خطی
کاشت گروهی
کاشت توده ای
-11-3-5نمونه های باغ سازی زیبا در دنیا 166
-12-3-5باغ سازی ژاپنی 168
-13-3-5تأثیر طبیعت بر انسان از دیدگاه اسلام 169
فصل ششم :
استانداردهای معماری و موازین فنی 171
-1-6ضوابط طراحی 171
بخش آموزشی
کتابخانه
سالن اجتماعات
رستوران
سرویس بهداشتی
طراحی برای معلولین
شرایط سالن برای معلولین
-2-6 ورودی ها وخروجی های سالن 180
پله های فرار
-3-6 ضوابط طراحی برای فضای نمایشگاهی 182
مسیر گردش
سقف در بنای موزه
کف سازی
-4-6 نحوه قرارددادن و آرایش اشیاء 183
آثار مسطح
آثار چهار بعدی
-5-6 مراقبت و نگهداری اشیا
موزه 184
-6-6 فضاهای مورد نیاز یک موزه 184
رستوران و چایخانه
پارکینگ
انباری ها
محوطه سازی
فصل هفتم :
معرفی وبررسی نمونه های شاخص 186
-1-7 فرهنگسرای نیاوران ( به عنوان الگوی کار ) 187
-2-7 موزه هنرهای معاصر( به عنوان الگوی کار ) 192
-3-7 موزه آب قلهک 197
-4-7 موزه آب سعد آباد 202
-5-7 معبد آب در جزیره آواجی - تادائو آندو 207
Water temple – Tadao Ando
-6-7بوستان آبی فورث وود در تگزاس 209
Fort Worth Water Garden
-7-7 حیاط آبی میدان کالیفرنیا درلس آنجلس 210
california plaza-water court
-8-7 موزه زیر آب اسکندریه درمصر 212
-9-7 موزه لوور ابوظبی درامارات 214
Louvre Abu Dhabi museum
فصل هشتم :
تاسیسا ت وسازه 216
-1-8بررسی تاسیسات 217
-1-1-8 تهویه مطبوع 217
-2-1-8 گرمایش 220
-3-1-8 سیستم حرارت مرکزی 220
-4-1-8 سیستم گرمایش از کف 221
یونیت پیکج
موتورخانه (Boiler Room)
سیستم های کنترل هوشمند
تجهیزاتی قابل کنترل توسط سیستم هوشمند
-2-8بررسی سازه 235
-1-2-8 سازه های فضایی (space frame) 235
-2-2-8 سازه کوبیاکس Cobiax ( فن آوری هسته توخالی ) 239
فصل نهم :
تحلیل سایت 244
-1-9 موقعیت انتخابی سایت 245
-2-9 همجواری ها 249
-3-9 چشم اندازها 249
-4-9 مسیرهای دسترسی 250
-1-4-9 ورودی های سایت 251
-5-9 شیب سایت وباد غالب 252
فصل دهم :
بررسی طرح 253
-1-10 ساختمان اصلی موزه 254
-2-10 جاذبه های سایت 255
-3-10نقشه ها ومدارک پروژه 256
پلان طبقه همکف
پلان طبقه اول
پلان زیز زمین
پلان ستون گذاری
نما و برش
پرسپکتیوهای حجم
جزئیات اجرایی
-4-10 ضمیمه
منابع وماخذ
منابع وماخذ لاتین